VİZE

 

İstanbul’a, yani Türkiye’ye girmek için turistlerin pek çoğunun vizeye ihtiyacı vardır. Fakat Türkiye, ziyaretçilerinden farklı vize tipleri istemektedir; vizenizi almak için farklı prosedürler izlemeniz ve farklı miktarlarda ödemeler yapmanız gerekebilir. Hangi vizeye ihtiyaç duyacağınız pasaport türünüze, geldiğiniz ülkeye ve ziyaret amacınıza göre değişmektedir. Vizenizi almak için en ucuz ve en kolay yolu bulmak için aşağıdaki dört adımı izleyin.
#1 Hangi Tip Pasaporta sahipsiniz?
Pasaportlar arasındaki farktan haberdar bile olmayabilirsiniz fakat pasaportlar çeşit çeşittir: diplomatik, özel, hizmet (ki özel ve hizmet pasaportları ikisi birlikte “resmi pasaport” kategorisini oluştururlar) ve umumi pasaportlar. Eğer hükümetiniz için çalışmıyorsanız (elçi ya da konsolos değilseniz) büyük ihtimalle umumi pasaport sahibisiniz.
Pasaportunuzun geçerlilik süresinin, vizenizin müddetinden en az 90 gün daha uzun geçerli olduğundan emin olun. Bu açıdan eğer 90 günlük bir vize alacaksanız, pasaportunuz en az 180 gün geçerli olmalıdır.

#2 Milliyetiniz Nedir?
Bu, çoğunlukla insanların kafasını karıştıran bir konudur. Milliyetiniz demek, Türkiye’ye girmeden önce bulunduğunuz ülke demek değildir. Milliyetiniz, basitçe, pasaportunuzun ait olduğu ülke demektir. Bu açıdan, eğer Amerikan pasaportuyla seyahat ediyorsanız, milliyetiniz Amerikandır. Eğer iki pasaportunuz varsa, her iki opsiyonunuzu da değerlendirin ve Türkiye vizenizi daha kolay ve ucuz yoldan hangisiyle alabiliyorsanız onu seçin.

#3 Ne Tip bir Vizeye İhtiyacım Var? – Eğer Vizeye İhtiyacım Varsa: Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın sitesine gidin, ülkenizi bulun ve umumi pasaport sahipleri için ne yazdığını okuyun.

 

#4 Vizemle Ne Yapabilirim?
Milliyetine tabi olduğunuz ülkeye bağlı olarak, Türkiye size “müteaddit giriş” vizesi ya da “tek giriş” vizesi verecektir. Bu iki terim de tek başına açıklayıcıdır. “Müteaddit vizeyle vizeniz geçerli olduğu sürece ülkeye giriş çıkış yapabilirsiniz. Eğer tekli giriş vizeniz varsa ve ülkeyi terk ederseniz, bu durumda, ülkeye tekrar giriş yapmadan önce yeni bir vize almalısınız. Bu sayfada bahsedilen vizelerin hepsi turist vizeleridir. Bu vizeler, hiçbir şart altında size Türkiye’de çalışma izni vermez.
Belgesel film çekmek, araştırma ya da arkeolojik kazı yapmak isteyen yabancılar, Türk otoritelerinden önceden izin almak zorundadır. Bir ülkenin kamyon şoförleri için uygulanan vize rejimi, aynı ülkenin diğer vatandaşları için uygulanan genel vize rejiminden farklı olabilir. Daha detaylı bilgi için, ülkenizdeki Türk diplomatik misyonuyla bağlantıya geçin.

• Umumi pasaport sahipleri … gün için vizeden muaftır – Eğer bu ifade sizi tanımlıyorsa, şanslı insanlar arasındasınız. Tek ihtiyacınız olan geçerli bir pasaport.

• Umumi pasaport www.evisa.gov.tr adresinden elektronik vize temin edebilir – Ülkeye girmek için vizeye ihtiyacınız var fakat Türk Elektronik Vizenizi (e-vizenizi) Türkiye’ye seyahat etmeden önce alabilirsiniz. Nisan 17 2013 itibariyle, pasaporta “yapıştırılan vize” ikinci plana atılmıştır.

• Vize ücreti ne kadardır? Bu da, yine, ülkeden ülkeye değişmektedir. Online vize için başvururken, asıl ödemeyi yapmadan önce kişi başına ne kadar ödeme yapmanız gerektiğini sistem size bildirecektir.

Umumi pasaport sahiplerinin Türkiye’ye girmek için vizeye ihtiyacı vardır. Eğer sadece ve sadece bu ibare yer alıyorsa, Türkiye’ye seyahat etmeden önce Türkiye vizesine başvuru yapmalısınız. Burada, ülkenizdeki Türk diplomatik misyonlarının listesini bulabilirsiniz.